Heb jij je grote droom werkelijkheid gemaakt en ben je begonnen met je eigen bedrijf? Dan is het nu zaak om alles op rolletjes te laten lopen. Van de bedrijfsprocessen en strategieën tot aan personeel, met een goede balans van alle factoren kun je jouw bedrijf tot een groot succes maken. Het zal je niet zijn ontgaan dat je goed voor je personeel moet zorgen om hen gemotiveerd te houden, zodat zij zich volledig voor je bedrijf inzetten. Nu het thuiswerken voor velen onderdeel van het werk is geworden is het des te belangrijker om de lijntjes kort te houden en te zorgen voor een grote betrokkenheid. Hoe je de inzet, motivatie en prestaties van jouw werknemers op een positieve manier kan beïnvloeden lees je in dit artikel.

 

Een fijn kantoor

Een gezonde werkplek is voor iedereen belangrijk. Hierbij staan ergonomische meubels en een fijne sfeer centraal. Zet de bureaus in een opstelling waarbij werknemers rustig en zelfstandig kunnen werken, maar toch gemakkelijk kunnen schakelen met collega’s. Ook mag het er niet aan voldoende kleur, lichtinval en rust ontbreken. Muziek tijdens werktijd moet kunnen, maar laat de speakers niet op volle sterkte draaien. Stimuleer werknemers ook om af en toe van het bureau vandaan te gaan en zorg voor een goede temperatuur in het kantoor. Om de betrokkenheid te vergroten kun je verschillende activiteiten organiseren.

 

Vlootschouw

Ooit wel eens van Vlootschouw gehoord? Dit oude begrip komt voort uit de scheepvaart en betekende dat aan het einde van elke dag een inspectie werd gehouden om er zeker van te zijn dat er geen schepen of bemanningsleden ontbraken. Tegenwoordig vind je deze term ook terug in het bedrijfsleven en kun je het zelf ook inzetten. Je brengt hiermee in kaart in hoeverre je medewerkers bijdragen aan het succes van de organisatie en je bepaalt hiermee wat ieders potentieel is. Het doel hiervan is te bepalen of iemand op de juiste plek zit, wat nodig is voor de ontwikkeling, of iemand in aanmerking komt voor promotie, en nog meer.

 

Medewerkerstevredenheidonderzoek

Met de huidige krapte op de arbeidsmarkt is het des te belangrijker geworden om de tevredenheid van je werknemers goed te peilen, zodat je daarop actie kunt ondernemen. Door jaarlijks een medewerkerstevredenheidsonderzoek uit te voeren breng je in kaart hoe het ervoor staat, maar dat is nog niet genoeg. Uiteraard zijn meerdere gesprekken nodig om de tevredenheid en betrokkenheid te peilen en te beïnvloeden. Hierbij komt de zogenoemde employee experience kijken.