Thuis blijven versus werkende moeders

Dit bericht is deel twee van een doorlopende reeks artikelen over de "mama-oorlogen". Om de een of andere reden zijn moderne moeders georganiseerd door opvoedingskeuzes, en er zijn aannames, overtuigingen, stereotypen en oordelen die daarmee gepaard gaan. Dit artikel bespreekt een kwestie van groot debat: blijf thuis moeders versus moeders die buitenshuis werken .

Laat ik beginnen met te zeggen dat er voor veel gezinnen, en voor de meeste alleenstaande moeders, geen ruimte voor discussie is – een werkende moeder is een noodzaak, geen levensstijlkeuze.

Voor sommige gezinnen moet er echter een keuze worden gemaakt, en voor sommige gezinnen is deze keuze erg moeilijk. Moet mama (of papa) thuis blijven, de kinderen thuis opvoeden, maar het gezinsinkomen en dus de levensstijl aanzienlijk verminderen en (althans tijdelijk) de carrière van een van de ouders opofferen?

Er zijn veel oordelen over het thuisblijven of werken buiten het huisdebat. Thuisblijvende moeders hebben het gevoel dat ze de juiste keuze hebben gemaakt: dat niemand zo goed mogelijk voor hun kinderen kan zorgen, dat de tijd die met de kinderen wordt doorgebracht meer waard is dan welk salaris dan ook, en ze denken dat werkende moeders egoïstisch zijn. carrière en financiële vooruitgang vooruitlopen op de behoeften van hun kinderen. Werkende moeders vinden het misschien saai of onbevredigend om thuis te blijven, en vinden dat ze de kans verdienen om hun carrière vooruit te helpen.

Laten we niet vergeten dat dit voor de meeste moeders een moeilijke keuze is. Steeds meer moeders kunnen nu een gelukkig medium vinden, door parttime of vanuit huis te werken.

Alle moeders moeten er echter rekening mee houden dat het moederschap vol moeilijke beslissingen is, en we kunnen ervoor kiezen om deze beslissingen te zien als verlies-verlies-opties of win-win-opties. Natuurlijk kunnen we zeggen dat ouder en kind allebei verliezen als moeders fulltime buitenshuis werken. We kunnen wijzen op een gebrek aan tijd voor het gezin, gestreste en overweldigde moeders en kinderen die zijn opgegroeid in institutionele kinderopvang. Aan de andere kant kunnen we de positieve kanten zien van fulltime werkende moeders: kinderen die voorbeelden zien van vrouwen als succesvolle professionals, moeders die zich vervuld voelen in hun carrière en kinderen die op hun gemak zijn met leeftijdsgenoten en zich kunnen aanpassen aan nieuwe omgevingen.

Onthoud echter dat het al moeilijk genoeg is om een kersverse moeder te zijn, dus laten we stoppen met elkaar beoordelen en ons concentreren op het maken van de beste keuzes voor ons eigen gezin.